Top 3+3 ihonhoitovinkkini (tuotu vanhasta blogista)

Minulta kysytään silloin tällöin onko minulla jotain hyvää niksiä ihonhoitoon ja kysymykseen on hyvin vaikea vastata mitenkään tiivistetysti kun samaan aikaan mielessä risteilee korelaisen kosmetiikan yhdeksänportainen hoitorutiini hoitonesteineen sekä ihmisten henkilökohtaiset erot. Siksi ajattelin tiivistää kolme yleistä niksiä joista voi olla hyvä lähteä liikkeelle. Ennen kaikkia tärkeintä on huomata, ettei laadukas ihonhoito ole välttämättä kallista, mutta asioihin perehtyminen voi vaatia hieman työtä. Niin moni kyselee minulta kaverina tai nettien keskusteluryhmiss esimerkiksi mitä voidetta pitäisi käyttää kun naama on kuiva eikä mikään imeydy jne. Yleensä vastauksena on jokaisen henkilökohtaisia suosikkeja ja toinen toistaan kalliimpia erikoisvoiteita ja näistä olen yleensä ihan eri mieltä että yksi rasva ratkaisisi ongelman, vaan haluaisin tietää vähän muistakin rutiineista.

1. Kasvojen pesu

Kasvojen pesu omalle ihotyypille sopivalla pesuaineella aamuin illoin. Hyvin usein puhdistusaineet ovat aivan liian peseviä ja jopa minulle, jonka iho on öljyinen/sekaiho joka ei pienestä ärry. Markettituotteissa on usein voimakkaat tuoksut ja iho tuntuu ihan liian kiristävältä pesun jälkeen ja näin ei todellakaan tarvitse olla. Kuivalle iholle talviaikaan monille varmasti sopisi puhdistusöljy, mutta joissain tapauksissa tämä vaatii erillisen kaksoispuhdistuksen eli itse pesuaine pitää vielä pestä. Sellaisesta pesuöljystä jota ei tarvitse, saa muuten antaa vinkkiä koska omani ovat jättäneet aina jonkinlaisen öljykalvon. Monista kaksoispesu tuntuu varmasti liian vaivalloiselta joten perusniksini on markettien herkän ihon hajustamattomat tuotteet vaikka iho ei olisikaan erityisesti herkkä. Omia suosikkejani ovat vaahdot, L300 herkän ihon sarjan sarjan (n.7€) tai Lidlin Cien sensitive (n.4€) pesuvaahdot ovat hyvin toimivaa perustavaraa, tuoksuttomia ja allergialiiton suosittelemia.
Puhtaalle iholle levitetty tuote imeytyy paremmin eikä iho päivien myötä tukkiinnu ja aiheuta finnejä. Ulkoa iholle tarttuu päivän mittaa mm. ilmansaasteita, pölyä ja ihon omaa talia joten iho on hyvä päivän päätteeksi pestä pesuaineella vaikka ei käyttäisi meikkiä.

2. Hyaluronihappo

Hyaluronihappoa on luonnostaankin ihmisessä, joskin sen tuotanto hidastuu vanhetessa. Sitä kuluttaa myös Uv-säteily, ilmansaasteet ja stressi. Hyaluronihappo sitoo kosteutta ja se auttaa ihon tuntumaan pehmeältä ja kosteutetulta, tasoittaa ihon väriä sekä saattaa häivyttää kevyitä juonteita ja vaikuttaa ihon elastisuuteen. Jos ikinä mitään yhtä täsmätuotetta suosittelen niin se on hyaluronihappo tai seerumi jossa on korkea hyaluronihappopitoisuus, tosin jostain syystä ainakin suomessa myytävät tuotteet ovat verrattain aika hintavia ja osassa saattaa pahimmassa tapauksessa olla vain nimellinen määrä hyaluronihappoa. Tässäkin tapauksessa on käännyttävä netin tarjontaan ja varsinkin korealainen kosmetiikka tarjoaa useita erilaisia. Annan kuitenkin kaksi esimerkkiä: Elizavecca- Witch Piggy Hell Pore Control Hyaluronic Acid 97% hinta n. 7-8€, The Ordinary 6-7€

3. Hyvät perusvoiteet

Tämä koskee kaikkia kolmea, päivä- yö- ja silmänympärysvoiteita. Kylmästi sanoisin että peruskauppojen markettivoiteista 80% on turhaa. Täynnä silikoneja ja feikkaavaa pintaa jättäviä tuotteita joista ei juuri oikeasti ole apua. Myöskin laiminlyöty ihon pesu vaikeuttaa voiteen imeytymistä. Suomen vaihtelevan ilmaston vuoksi ei ole lainkaan liitoiteltua että ostaa eri voidetta talvella kuin kesällä,  kesällä enemmän kosteuttavaa ja kevyttä, talvella tuhdimpaa. Valitettavasti hyvän voiteen löytäminen saattaa aiheuttaa huteja sillä kaikki ei tietenkään sovi kaikille. Parabeeneja, mineraaliöljyjä ja silikoneja silti kannattaa kaikkien välttää ihonhoidossa. Tosin kaikkein haitallisimmat parabeenit ovat EU:ssa olleet kiellettyjä vuodesta 2015, joten se on oma asia mihin viivan veteen, kyseessähän on säilöntäaine jonka jäljelle jääneet versiot aiheuttavat pienelle osalle ihmisistä välittömiä oireita ja hieman isomalle pidemmän herkistymisen kautta. Yleensä valinnassa tosiaan kannattaa kartoittaa oma ihotyyppinsä. Jos on kuivat silmänaluset, voide saa olla paksua, mutta toisille varsinkin liian paksu silmänympärysvoide saattaa turvottaa silmänympärysihoa. Liian kevyt voide taas jättää ihon kuivan tuntuiseksi tai sitä tarvitsee hölvätä ihan liikaa. Itse luotan perusvoideasioissa yllämainittuihin L300 ja The Ordinaryyn. L300 löytyy marketeista ja hinnat voiteilla 7-20€ ja The Ordinaryllä 4-8€


+ kolme extraa

Jos näiden lisäksi on kiinnostusta ja halua ottaa mukaan vielä muutmaan tuotteen, niin sen tarkemmin jaarittlematta:
- Kasvovesi. Tasoittaa ihon ph-tasapainoa, puhdistaa pesuainejäämät, kosteuttaa ja edesauttaa iholle laitettavien hoitavien aineiden imeytymistä. Tämän melkein voisi laittaa tuonne tärkeimpiin, sillä monelta usein väliinjäävällä kasvovedellä on mainettaan suurempi rooli ihonhoidossa. Kasvovesissäkin on kuitenkin eroja, en suosittele alkoholia sisältävää välttämättä kaikille.
- Kuorinta. Säännöllinen kuorinta kirkastaa ihoa ja edesauttaa hoitavien tuotteiden imeytymistä. Usein tunnetuimpia ovat erilaiset rakeita sisältävät kuorinta-aineet, mutta itse suosin erilaisia happokuorintoja ja niistä löytyy varmasti herkkäihoisellekin kevyempiä vaihtoehtoja. Tosin happokuorintatuotteiden määrä perusmarketeissa on kummallisen pieni, kivijalkakaupoista  joistain apteekeista, Kicksistä ja The Bodyshopista löytyy ainakin.
- Tämä nyt on turhan laaja termi ehkä, mutta kasvonaamiot. Kosteuttavat sheetmaskit ovat käteviä ja helppoja esimerkiksi reissussa ja muuten vaan toimivat yleensä hyvinä tehokosteuttajina ja öljyiselle iholle (oma ihoni öljyttyy huhti-syyskuun ajan) savinaamiot. Näistä varmasti kannattaa tehdä vielä oma postauksensa, mutta kasvonaamiofriikkinä en voinut jättää mainitsematta asiaa jos kyse on ihonhoidosta.

 

Loppuun haluan korostaa että jokaisen iho on yksilöllinen ja nämä ovat vain sellaisia ajatuksia joita on hyvä pohtia. Se kuitenkin on aika varmaa ettei yksittäinen tuote kovinkaan todennäköisesti ratkaisu mahdollisiin ongelmiin vaan pitää kiinnittää huomiota useisiin kohtiin.

Ei kommentteja